Home > Ezoterism > Calea spre Sine

Către ce este orientată atenţia voastră în această clipă? Observaţi-vă cu atenţie. Veţi constata că „privirea” voastră tinde spre exterior. Gândurile voastre se învârtesc fără încetare în jurul lucrurilor din lume. Chiar dacă închideţi ochii, acest fapt nu vă va elibera. Formele şi imaginile sunt imprimate în mintea voastră şi vă obsedează chiar şi atunci când dormiţi. Gândurile voastre reproduc obiectele, ele sunt ecoul lor. Cu toate că pare interioară, lumea gândurilor este la rândul ei exterioară, deoarece „eul” sau falsa voastră identitate este un fel de corp străin în voi. Martorul percepe „egoul” în acelaşi fel în care percepe alte „obiecte”. Numai cel care percepe este interior.

Încercaţi să înţelegeţi că invazia obiectelor nu este un obstacol în cunoaşterea de sine. Barajul este constituit de gândurile voastre. Oare un obiect poate să aibă suflet?. Nu, el nu poate absorbi decât un alt obiect. Sufletul este înconjurat de idei. Energia voastră, farul conştiinţei voastre se disipează, se refractă în gânduri. Reflecţiile şi numai ele vă fac prizonieri şi vă îndepărtează de Sine, de Acela, de condiţia voastră originară.

Scopul urmărit este acela de a regăsi starea de vacuitate, puritatea voastră naturală: acesta este un eveniment revoluţionar! Cum putem oare să-l realizăm? Să examinăm mai întâi geneza gândurilor. Veţi învăţa astfel să le opriţi de la bun început.

Mulţi căutători spirituali se luptă cu gândurile lor înainte de a le cunoaşte provenienţa. Mintea nu va putea fi controlată niciodată în acest mod. Singurul rezultat posibil este nebunia. Faptul de a suprima ideile este exclus deoarece ele se refac în mod constant. Ele seamănă cu balaurul mitologic, cu hidra din Lerna. Acest monstru avea şapte capete care creşteau la loc îndată ce erau tăiate.

Eu nu vă cer să vă combateţi gândurile, deoarece ele dispar singure în fiecare clipă. Ele nu durează niciodată prea mult. Dimpotrivă, înlănţuirea lor, ideaţia, continuă fără încetare. Gândul care abia s-a stins este înlocuit este înlocuit de un altul. Acest proces este extrem de rapid, şi el reprezintă nodul problemei. Drama nu provine din moartea unui gând, ci din reapariţia sa imediată. Nu încercaţi să vă opuneţi ideilor voastre, încercaţi să înţelegeţi mecanismul care le debitează, acesta este cel care trebuie ţinut sub control.

Acest fapt va fi simplu dacă înţelegeţi cu adevărat despre ce este vorba. Şi reţineţi că faptul de a vă opune formaţiunilor mentale este fără ieşire, mintea va continua inexorabil să vă tortureze. Veţi fi învinşi, voi sunteţi aceia care veţi fi distruşi.

Repet: gândurile nu sunt duşmani, demonul este cel care le generează şi le revarsă fără încetare. Impunându-vă un fel de reglare a naşterii lor, le veţi putea vâna imediat ce scot capul fără a fi invitate. Dacă nu urcaţi până la sursă, curentul ideilor vă va subjuga fără milă, oricare ar fi eforturile voastre.

În consecinţă, nu vă ocupaţi de formulările voastre mentale. Împiedicaţi mintea voastră să le producă. Cunoaşteţi faptul că intelectul este instabil. Astfel spus, ideea abia născută trece şi dispare. Interzicându-i să vă deranjeze, veţi scăpa şi de violenţa pe care o implică distrugerea ei.

 

OSHO.

comentează sau scrie o întrebare

You may also like
9 Reguli pentru întărirea gândirii pozitive
O MINUNE ÎN 16 ZILE – SUGESTII PRACTICE
O MINUNE ÎN 16 ZILE – ZIUA 16
O MINUNE ÎN 16 ZILE – ZIUA 15

Leave a Reply