SEMNIFICAȚIA NUMELUI ALEXANDRU

Alexandru

Este un nume de origine greacă şi are semnificaţia de a apăra, a proteja. Numele de Alexandru provine de la grecescul Alexandros care înseamnă protector al bărbaţilor sau al oamenilor şi este format din cuvintele „alexo” care înseamnă a apăra, a proteja şi „andros” care înseamnă bărbat, om.

Numele Alexandru este foarte vechi în onomastica grecească, fiind atestat încă din a doua jumătate a secolului 7 i.Hr, în „Iliada” ca un alt nume al lui Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, în timpul razboiulului toian şi mai târziu apare în „Descrierea Eladei” Alexandra, forma feminină a numelui, ca supranume pentru Cassandra, sora lui Paris.

În vechile limbi din Asia Mică, folosite de populaţiile preelenice, apare numele Alekshabdru, nume preluat se pare de la greci şi apoi a fost modificat în Aleksandros.

Numele a fost foarte popularizat în special de Alexandru Macedon sau Alexandru cel mare, educat de către Aristotel, care a rămas în istorie ca un comandant de oşti excepţional, un mare cuceritor şi cel care a unificat sub dominaţia greacă o mare parte a lumii antice, răspândind astfel în lumea mediteraneeană şi orientală cultura şi civilizaţia greacă.

În folcloru românesc numele Alexandru apare ca un termen de comparaţie ideal în materie de vitejie, iar influența celebrei cărţi se resimte puternic şi în onomastica populară. În plus, la noi numele Alexandru a intrat în onomastică şi datorită mai multor martiri şi sfiniti din primele secole ale erei noastre.

În istoria noastră, numele Alexandru a fost purat de 22 de domni ai celor două ţări romaneşti primul fiind Nicolae Alexandru, domn al Ţării Romaneşti din 1352.

Biserica cinsteşte numeroşi sfinţi numiţi Alexandru sau Alexandra (peste 40). De o preţuire deosebită se bucura Sfântul Ierarh Alexandru (+ 337). Acesta este unul dintre sfinţii care au participat la Sinodul I Ecumenic, atunci când Sfinţii Părinţi au alcătuit Crezul său Simbolul Credinţei. Sfântul Ierarh Alexandru a dat dovadă de o mare tărie în lupta să împotriva ereticului Arie, care se îndepărtase de la dreapta credinţă şi încercă să dezbine Biserica. Reuşind să ţină piept uneltirilor lui Arie, dar şi altor ispite, rugându-se fără încetare, Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarh al Constantinopolului, în întreaga sa viaţă a păstorit cu sfinţenie Biserica lui Hristos, îndrumându-i pe creştini pe drumul cel bun al sfintei învăţături, dând mereu dovadă de dragoste şi milă. După cum arată chiar numele său, Sfântul Alexandru i-a apărat pe toţi creştinii, a apărat întregul popor de erezii, de greselei şi păcate, şi ne apără şi astăzi pe toţi cu rugăciunile sale. Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Alexandru la 30 august. Tot pe 30 august este şi ziua în care Ortodoxia îl prăznuieşte pe Sfântul Alexandru Nevski (+ 1263 ) – ocrotitorul Rusiei. Trebuie să-l amintim aici şi pe Sfântul Alexandru al Ierusalimului (+ 251 ) . Acesta a rămas în amintirea credincioşilor prin exemplul blândeţii sale, al eforturilor pe care le-a făcut pentru ajutorul celor din jurul său şi prin credinţa sa neclintită.

Familia numelui Alexandru este foarte mare şi include variante ale numelui precum Alecu, Aleca, Lecu, Leca (nume atestat încă din 1235), Lexi, Lixandru, Lixandra, Druta, Lisandra, Lisandru, Sandru, Sandra, Sandu, Alexandin, Alexandrina, Sanda, Sandel, Ducu, Alexander, Alessandro, Alessandra, Alexa şi prescurtarea Alex.

Cei care poartă acest nume au personalităţi puternice, sunt ambiţioşi şi independenţi. Firea fermecătoare a acestora îi face uşor plăcuţi în orice împrejurare. Din păcate, stau prost la capitolul răbdare, acolo unde au nevoie de ceva mai mult antrenament.

Alexandru este un bărbat curajos, energic şi viril, sever. Sub aparenţa durităţii şi a unui aer cuceritor se ascunde o sensibilitate pe care se străduieşte să o stăpânească precum şi un seducător fără pereche.

Este cel care sare în ajutor, luptător și războinic.

Timid şi neliniştit, Alexandru se îndoieşte de capacităţile sale însă este dotat cu o voinţă puternică. Evoluează cu o uşurinţă naturală, se adaptează rapid, este strict, detestă flatările şi minciunile.

Purtătorul numelui de „Alexandru” este o persoană ce inspiră independență şi încredere de sine, iniţiativă şi înclinaţie spre activităţile fizice. Cei care poartă acest nume sunt adesea persoane optimiste, sociabile, independente şi îndrăgostite de libertate.

Capabil de crize violente când ceva nu este pe placul sau, Alexandru îşi stăpâneşte cu greu furia. Materialist, Alexandru are simţul afacerilor. Teoriile îl interesează doar atunci când sunt aplicate. Nerăbdător, este eficient, rapid şi are nevoie de exerciţii fizice pentru a se păstra în formă şi pentru a-şi ţine în frâu agresivitatea.

În copilărie este o persoană fragilă. Emotivitatea sa se va manifesta în cadrul unor crize de furie. La şcoală, Alexandru prefera domeniile concrete: fizica-chimia, ştiinţele şi sportul la care va excela. Bricolajul este activitatea sa preferată.

Lui Alexandru îi place contactul cu oamenii, îi place să fie înconjurat de prieteni şi poate fi extrem de convingător când vrea. Pune mare preţ pe libertatea sa precum şi pe plăcerile oferite de această lume. Este un bărbat cuceritor şi nerăbdător. Sentimentele sale sunt pasionale şi arzătoare. Simte nevoia să aibă o comunicare profundă cu partenera de viaţă. Încrederea, respectul, autenticitatea şi libertatea sunt valori indispensabile în viaţa sa de cuplu.

Făcut pentru a reuşi în tot ce îşi propune, în sfera materială în special, Alexandru va fi atras de o meserie în care acţiunea şi călătoriile sunt prezente (sport, vânzări, şofer), de o carieră de tehnician, în domeniul bancar, de o profesie în care comunicarea este importantă (jurnalist, conferenţiar), de o meserie din învăţământ sau comerţ. Însă, în cadrul meseriei alese, nerbadarea să va fi un veritabil handicap.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

Un comentariu la „SEMNIFICAȚIA NUMELUI ALEXANDRU”

Lasă un comentariu