SEMNIFICAȚIA NUMELUI ANDREEA

ANDREEA

Răspândit şi frecvent, de veche tradiţie la romani, Andrei reproduce numele grecesc Andreas, atestat în epoca greco-romana, explicat prin ‘andreia’ – bărbăţie, curaj. Totodată, este cunoscută şi provenienţa numelui din cuvântul ‘andras’ – bărbat. Acest nume ne spune că viaţa este o luptă cu ispite de tot felul, cu greutăţi sau neputinte, cărora trebuie să le facem faţă cu bărbăţie şi curaj. Dar creştinul nu se lupta doar cu ispitele, ci şi cu sine însuşi, încercând prin tot ceea ce face, să fie un om tot mai bun – „Unde este sfinţenie, acolo este şi curaj.” – Sf. Ioan Gură de Aur.

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, fratele lui (Simon), cel mai vârstnic dintre Apostoli. Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită pe teritoriul şi în întreaga istorie a neamului nostru, deoarece – după ce Mântuitorul le-a dat Apostolilor îndemnul Său de a merge şi de a boteza toate neamurile, crestinandu-le sau, altfel spus, de a le duce vestea cea minunată a iubirii lui Dumnezeu – Sfântul Apostol Andrei a ajuns şi în părţile noastre, anume în Dobrogea de azi, unde a întemeiat primele comunităţi creştine de aici. Există numeroase mărturii: Peştera Sf. Apostol Andrei, Izvorul Sf. Apostol Andrei, colinde şi cântece populare şi multe alte dovezi. După ani de zile în care Sf. Andrei a propovăduit credinţă creştină, în cele din urmă a fost omorât de necredincioşi, fiind răstignit pe o cruce în formă literei X, numită de aunci “Crucea Sfântului Andrei”. În întreaga sa viaţă, Sf. Apostol Andrei nu a încetat niciun moment să le vestească oamenilor învăţătura creştină şi, cu siguranţă, nici acum nu încetează să se roage pentru mântuirea noastră, a tuturor. Este pentru noi toţi un exemplu de dăruire şi curaj, de izbândă şi stăruinţa împotriva răului.

Apostolul Andrei , numit în creştinismul ortodox , drept Protokletos, sau “Cel dintâi chemat” , a fost fratele lui Simon Petru , sau apostolul Petru şi s-a născut în Betsaida , pe malul mării Galileei.
Sfântul Andrei şi fratele său, Petru, erau pescari, la fel ca şi tatăl lor Ionas, din acest motiv, născându-se tradiţia că Isus să îşi numească discipolii drept “pescari de oameni”.
În toate evangheliile, Andrei este menţionat ca fiind prezent la multe evenimente importante, ca unul dintre cei mai apropiaţi discipoli ai lui Isus.

Numele de fata Andreea este corespondentul feminin al numelui de origine greacă Andrei.

Legendele spun că prenumele poartă noroc celor care îl poartă. Fetele botezate Andreea sunt sociabile, darnice, întreprinzătoare şi plăcute tuturor.

Andreea este o personalitate complexă, ambigua chiar, datorită celor două naturi antagoniste ale sale care se înfruntă pe tot parcursul vieţii: o latură masculină, activă, voluntară şi autoritară, independenă şi egoistă, având tendinţa să domine î şi să ocupe primul loc în orice situaţie, şi o latură feminină, pasivă, timidă, dependentă şi afectivă, căreia îi place să îşi ajute semenii. Acest amestec curios îi conferă lui Andreea un caracter entuziast, încrezător şi activ totodată. Stările sale de spirit sunt schimbătoare dacă numele său de familie începe cu litera B, K, T sau dacă este născută într-o zi de 2, 11, 20 sau 29.

Andreea va avea parte de aceste ambivalențe în copilărie în special. Ajunsă la vârsta adultă, Andreea va fi capabilă să îşi asume responsabilităţile. Părinţii trebuie să o stimuleze în permanenţă pe Andreea, să o încurajeze la şcoală. Are toate şansele să evolueze şi să se realizeze în viaţă dacă este înconjurată de dragoste şi afecţiune. Eşecurile o demoralizează profund.

A N D R E E A = 1 + 5 + 4 + 9 + 5 + 5 + 1 = 30 = 3

Andreea adora să ocupe poziţia de lider şi să fie înconjurată de prieteni. Este extrem de atentă cu persoanele dragi, este confidentă şi sfătuitoarea perfectă. Din punct de vedere sentimental, Andreea este destul de secretoasă fapt ce îi determină pe mulţi să o considere o persoană rece. Se mulţumeşte destul de greu doar cu rolul de mamă deoarece este o fire ambiţioasa şi se simte împlinită doar când este realizată şi pe plan intelectual şi social. În cuplu, îi place să domine însă va găsi destul de greu un partener de viaţă care să accepte să fie dominat.

Andreea este autodidacta, îi place să înveţe şi să se cultive. Profesiile liberale sunt ideale pentru ea deoarece este, înainte de toate, o fire independentă. Este interesată şi de ştiinţele umane.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

5 comentarii la „SEMNIFICAȚIA NUMELUI ANDREEA”

Lasă un comentariu