SEMNIFICAȚIA NUMELUI BOGDAN

BOGDAN

Numele de Bogdan îşi are originile în limba slavă şi este o compus din cuvintele „Bogu” – Dumnezeu şi „dan” – dăruit, dat, astfel numele se traduce „dat, dăruit de Dumnezeu„. Se pare că numele ar fi înrudit cu vechiul cuvânt iranian „baga” şi vechiul cuvânt indian „bhaga”, care iniţial însemnau noroc, reuşită.

Fiind un nume slav, Bogdan este mai răspândit în zona balcanică şi înspre Rusia, astfel că în alte zone nu este un nume la fel de popular. În limbile cehă şi ucrainiană se foloseşte varianta „Bohdan”. În limbi precum slovenă, sârbă şi croată se foloseşte şi varianta „Bosko”, iar sârbii şi macedonenii au şi forma „Boban”.

Numele Bogdan se încadrează în seria numelor teoforice, fiind identic ca semnificaţie cu ebraicul Jonathan, grecescul Theodoros, Theddotos, latinescu Deodatus, frracezul Deodata Dieudonne.

Prezenţa numelui la români poate fi explicată prin influenţa sud-slava. Într-adevăr în Ţara Românească, în mod logic, numele este mai vechi de anul 1392 când apare atestat în documente satul Bogdăneşti din jud. Vâlcea – ca nume personal Bogdan apare de abia în 1469.

Dar mult mai vechi sunt atestările numelui în Maramureş – cele dintâi atestări de pe întreg teritoriul românesc, în jurul anilor 1200-1235, în Transilvania şi Moldova – vechile sate Bogdăneasa, Bogdanei, Bogdăneşti şi cunoscutul Bogdan — primul domn al Moldovei, unde nu poate fi vorba de o influenţă sud-slava.

Bogdan este un bărbat secretos, rezervat şi introvertit care are tendinţa să se apere de lumea exterioară pe care o consideră crudă. Adesea timid, nu putem afirma despre Bogdan faptul că este o persoană sociabilă, chiar din contră. Bogdan este o persoană căreia îi place singurătatea. Cu toate acestea, Bogdan nu duce lipsă de seriozitate, cei din jur pot conta pe el în orice situaţie, ştie să îi asculte pe ceilalţi şi să le dea cele mai bune sfaturi. Afectuos, tandru şi receptiv la persoanele din jurul său, Bogdan tinde să se protejeze de probleme şi de dificultăţile de care îi este teamă.

Bogdan prefera o viaţă organizată în cele mai mici detalii, monotonă chiar, în detrimentul uneia animate şi zgomotoase. Timpul este mereu de partea lui Bogdan, se dovedeşte a fi o persoană tenace şi perseverentă, care culege cu mare satisfacţie roadele eforturilor sale. Copil, Bogdan are nevoie de tandreţe şi afecţiune. Este pudic şi nu suporta manifestările exuberante. Atmosfera din sânul familiei sale este determinantă. Dacă se simte stimulat, iubit şi încurajat, Bogdan va da tot ce e mai bun din el, va obţine cele mai bune rezultate la şcoală. Este înţelept şi serios, uneori mult prea serios.

Bogdan va fi tentat de profesii din domeniul tehnic sau ştiinţific, în legătură cu modernismul, cu natura, pământul sau ştiinţele umane.

B O G D A N = 2 + 6 + 7 + 4 + 1 + 5 = 25 = 2 + 5 = 7

Purtătorii numelui Bogdan sunt mai puțin deschiși cu cei din jurul lor, sunt oarecum opriți de ceva anume în a se exterioriza, preferă să-și păstreze ideile, gândurile sau frustrările numai pentru ei.

Interesul lor este îndreptat spre cunoașterea profundă, aceștia vor să cunoască și cel mai mic detaliu, indiferent despre ce anume este vorba, iar uneori și spiritualitatea pare să fie un aspect ce reușește să le stârnească interesul.

Nu trebuie să ne mirăm dacă aceștia adresează tot felul de întrebări sau dacă pun la îndoială lucrurile pe care le vom spune lor, în spatele acestor aspecte se află acea dorință a lor de cunoaștere, bineînțeles, fără a accepta informații eronate, deoarece nu le-ar fi deloc folositoare.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

2 comentarii la „SEMNIFICAȚIA NUMELUI BOGDAN”

  1. E uimitor cum am recunoscut în detaliu caracteristici ale fiului meu, Bogdan!!! Chiar îmi fac griji pentru el! Azi nu se poarta introvertiții !Dar ce persoană minunată!!! Mereu acolo când ai nevoie de el și atât de cald! Aș vrea să fiu o persoana lafel de bună ca el!

    Răspunde

Lasă un comentariu