SEMNIFICAȚIA NUMELUI DUMITRU

DUMITRU

Numele Dumitru și Dumitra își au originea în grecescul Demetrios, provenit din Demeter sau Demetra, zeița greacă a agriculturii și fertilității. Numele Demeter este compus din sintagmele grecești Depământ și Metermamă, Demetrios însemnând iubitor al pământului sau dedicat, devotat, credincios. Amintește despre legătura sfintă dintre om şi natură, dintre om şi pământul din care a fost făcut. Omul nu poate trăi rupt de natura în mijlocul căreia a fost creat de Dumnezeu. Aşa cum trebuie să păstrăm în ordine şi în curăţenie casa sau gospodăria noastră, la fel, după puterile fiecăruia, trebuie să ne îngrijim de tot ce ne înconjoară; natura întreagă este casa în care trăim împreună, cu toţii. Pe stradă, în parc, în excursie – peste tot trebuie să păstrăm curăţenia şi ordinea. – „Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!” – Sfânta Scriptură, Facerea III, 19.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a văzut lumina zilei în cetatea Solun, Tesalonicul de astăzi. Crescut în tradiţia religiei creştine de către tatăl sau, Dimitrie i-a urmat acestuia ca guvernator al cetăţii, ocazie cu care şi-a afirmat, în mod public, convingerile religioase. Întrucât nu a cedat presiunilor împăratului roman Maximilian de a renunţa la credinţa creştină, ci , dimpotrivă, i-a încurajat şi pe alţi creştini să îşi declare convingerile religioase, el a fost ucis în ziua de 26 octombrie 304, de către soldaţii împăratului. Deasupra mormântului în care a fost adus în secret trupul lui Dimitrie a fost ridicată apoi o mică biserica, un locaş creştin care a prilejuit numeroase minuni, mai ales de vindecare. 

Cu impresionant de multe atestări, dovadă a popularităţii sale, Demetrios era răspândit în toată lumea elenică, de la Atena până în Macedonia şi Siria. Dintr-o perioadă destul de veche, prin intermediarul slavon, Demetrios ajunge şi la noi, unde numeroasele credinţe şi obiceiuri populare legate de numele Dumitru, dovedesc vechimea şi răspândirea cultului creştin altoit pe un puternic substrat păgân. În cele mai vechi documente romaneşti, numele apare în variante precum Dimitru (1387), Dumitru (1429), Dimitrie (1437), variante care se explică prin coexistenta în timp a formei populare romaneşti, cu cea savanta latină şi cu influenţa slavă.

D U M I T R U = 4 + 3 + 4 + 9 + 2 + 9 + 3 = 34 = 3 + 4 = 7

Dumitru este plin de energie și foarte curajos, este o persoană hotărâtă, eficientă și plină de resurse. Are o personalitate puternică și aspiră la poziții înalte, de conducere. Știe cum să atragă atenția asupra sa și cum să-i impresioneze pe ceilalți cu talentele sale. Orice formă de eșec îl afectează puternic, motiv pentru care devine precaut din acest punct de vedere și își ia măsuri de siguranță. Știe să profite în schimb de oportunitățile pe care i le oferă viața și acționează cu curaj în sensul împlinirii propriilor scopuri. Apreciază luxul în viață și este atras de frumos.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

4 comentarii la „SEMNIFICAȚIA NUMELUI DUMITRU”

Lasă un comentariu