IOAN
Despre acest copil, numit de Dumnezeu îngerul Meu, Mântuitorul Însuşi a zis că „nu s-a ridicat între cei născuţi din femeie unul mai mare ca Ioan Botezătorul”.
Ioan este un nume providenţial, care înseamnă Dumnezeu S-a milostivit, desemnând un om trimis de Dumnezeu (Ioan 1, 6); adică pe cel care, încă din pântecele maicii sale, prin săltări, s-a arătat cinstitor de Dumnezeu şi plin de har, confirmând spusa îngerului: Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt(Ioan 1, 15). Lucru revelat de altfel încă din momentul întâlnirii Elisabetei cu Maria, când – cum am spus – pruncul, auzind salutul Mariei, a săltat în pântecele ei, iar Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt.
Numele de băiat Ioan este poate cel mai comun nume, folosit în diferite forme în cele mai multe limbi. Compus din „Jahve” în forma sa scurtă „Jo” şi „hanan” (a avea milă), semnificaţia numelui Ioan este „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu este milos”. Numele este la origine o formulă de mulţumire faţă de o divinitate care a făcut posibilă naşterea unui copil, de aici semnificaţia „dar de la Dumnezeu”.
Ioana este de asemenea un nume folosit în onomasticile română şi bulgărească, de origine evreică. Altă interpretare este că ar putea fi forma savantă a numelui Ion care reproduce, prin intermediul slavonei bisericeşti, gr. „Ioannes”.
Ioana este un nume extrem de îndrăgit de părinţii romani, iar unul dintre motivele popularităţii lui este simbolistica, care în ebraică se traduce prin „binecuvântarea Domnului” sau „graţie”.
Nici rezonanța biblică nu lasa părinţii indiferenţi, fiind un derivat de la masculinul Ioan, purtat de Sfântul cu acelaşi nume.
Fetele care poartă acest prenume sunt vesele, sociabile şi înclinate spre romantism, având o fire visătoare. Sunt foarte sensibile din punct de vedere emoţional, acesta fiind şi cea mai vulnerabilă latură a firii lor. Cele care poartă acest prenume mai sunt strigate şi sub numele de Oana sau Ana.
Odată cu răspândirea creştinismului, numele Johanan, purtat de mai multe figuri religioase importante, în special Ioan Botezătorul, a devenit popular şi în Occident.
Tradus mai întâi în greacă, apoi în latină şi latina vulgară, Johanan a devenit Iohannes sau Ioannes, suferind apoi modificări în funcţie de fiecare limbă.
În română, numele de Ioan apare atestat documentar pentru prima dată în jurul anului 1200, însă cel mai probabil era folosit cu mult înainte de această perioadă.
Ioan este un nume comun şi în Ţara Galilor, unde este scris şi rostit la fel ca în româneşte.
Ioan este o persoană cu o curiozitate debordantă. Cunoştinţele sale îi permit să se simtă mai în largul său în societate unde îşi poate valorfica ceea ce ştie. Este exigent cu cei din jur dar şi cu el însuşi. Nu admite să comită greşeli sau să nu iasă perfect tot ceea ce întrerpinde. Este deci în căutarea continuă a perfecţiunii, perfecţiune pe care o atinge destul de des.
În ciuda personalităţii sale cinstite şi vesele, Ioan este şi sever. Este un excelent prieten, plin de entuziasm şi foarte generos.
De asemnea, Ioan este un bărbat foarte deschis, jovial, ospitalier şi amical. Este în general foarte exuberant deci şi foarte simpatic în ochii celor din jur. Este strălucitor şi se impune peste tot datorită personalităţii sale puternice, a inteligenţei sale fine şi a capacităţii sale de comunicare, dar şi a rapidităţii de acţiune şi de comunicare.
I O A N = 9 + 6 + 1 + 5 = 21 = 2 + 1 = 3
Ioan este un bărbat puţin cam oportunist şi strălucitor atunci când vine vorba a seduce. Are şi o mare capacitate de adaptabilitate şi stăpâneşte la perfecţie şi arta fermecării persoanelor din jur. Apreciază foarte mult să fie în centrul atenţiei şi are cel mai adesea tendinţa de a exagera, fie pentru a se distra, fie pentru a fi în centrul atenţiei. Adora astfel să monopolizeze întreaga atenţie asupra sa.
vezi toate numele aici