SEMNIFICAȚIA NUMELUI IRINA

IRINA

Numele Irina provine din grecescul Eirene’ sau Eirena, a cărui semnificaţie provine din substantivul corespunzător eirane ce înseamnă pace. Ca nume propriu, Eirene este foarte vechi în Grecia (apare în Teogonia lui Hesiod) şi aparţine mitologiei, Eirene, Eunomia disciplină şi Dike dreptate sunt binecunoscutele fiice ale lui Zeus şi ale lui Themis, care ocrotesc vegetaţia sau păzesc locaşurile cereşti din Olimp, chemând sau alungând norii ce le învăluie.

Devenită zeiţă a păcii, Eirene era celebrata atât la Atena cât şi la Roma, oraşe în care avea altare şi temple. Alături de numele feminin, vechii greci foloseau şi Eirenaios dedicat (redat în latină prin Irinaeus sau Irineus, forma păstrată în limbile apusene). La popularitatea numelor a contribuit şi sensul mistic pe care l-a căpătat cuvântul grecesc (dintre cei 25 de termeni folosiţi în Septuaginta pentru a traduce ebr. salom „pace”, eirene este cel care se impune). Pătrunse în onomasticonul creştin prin cultul unor numeroşi martiri sau sfinţi şi devenite calendaristice, numele se răspândesc în Europa, dar frecventa mult mai mare a prenumelui feminin Irina în epoca modernă nu este străină de influenţa mitologiei greceşti.

 Formele atestate în documentele noastre vechi (Erina, Orena, Irinca etc.) nu apar înainte de 1500.

Se pare că în Antichitate a existat şi o variantă masculină a numelui, „Eirenaios” însemnând „dedicat păcii, făcător de pace”.

Purtătoarele numelui de Irina sunt persoane în general timide, care nu intră într-o discuţie foarte rapid, mai ales atunci când se află printre persoane necunoscute. Au nevoie să cunoască bine persoanele din jur înainte de a iniţia o conversaţie.

Irina este o femeie sensibilă ce posedă o graţie naturală. Distanţa, rezervată şi secretoasă la prima vedere, Irina îşi doreşte să se facă plăcută, să impresioneze. Extrem de ataşată valorilor familiale, sociale şi afective, Irina este o femeie generoasă căreia îi place să facă surprize şi are oroare de violenţă şi agresivitate. Este destul de sensibilă şi îi este teamă că nu este înţeleasă de cei din jurul său. Irina este o femeie rafinată, sensibilă la lucrurile frumoase şi la bogăţii. Are o voinţă puternică însă uneori se lăsă copleşită de îndoieli. În funcţie de situaţie, Irina este când meditativă, când intelectuală şi spirituală.

I R I N A = 9 + 9 + 9 + 5 + 1 = 33 = 3 + 3 = 6

Irina posedă o personalitate puternică, știe clar ce-și dorește însă îi place să se asigure că a luat în calcul toate variantele înainte de a se decide. Din această cauză, uneori dă impresia că nu este hotărâtă sau că este dezorientată. Tot ceea ce are nevoie este ca cineva apropiat să o susțină și să o încurajeze. Este o femeie plină de talente și de calități, este capabilă de efort și stăpânește arta comunicării.

Dacă te apropii de o astfel de persoană este bine să știi că odată ce a pornit pe drumul său, va fi necesar să faci toate eforturile să ții pasul cu ea.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

2 comentarii la „SEMNIFICAȚIA NUMELUI IRINA”

Lasă un comentariu