SEMNIFICAȚIA NUMELUI MIHAI

MIHAI

Mihai din ebraică  ”miyka’el”: cine este ca Dumnezeu?, cine se compară cu Domnul?, acest nume fiind asemenea unei rugăciuni de slavă adusă Domnului, căci nimeni şi nimic nu se compară cu puterea lui Dumnezeu, cu dreptatea Sa şi, mai ales, cu dragostea Sa care le cuprinde pe toate. – „Cine este Dumnezeu afară de Dumnezeul nostru ? Cel ce mi-ai dat scutul mântuirii mele şi dreapta Ta m-a sprijinit. Şi grija Ta m-a îndreptat până la sfârşit…” (Psalmi 17, 34)

Sfântul Arhanghel Mihail este conducătorul cetelor îngereşti, arhanghelul cu sabia de foc, pus de Dumnezeu să păzească intrarea în Rai. Numele Sfântului Arhanghel Mihail este invocat de bolnavi şi de cei aflaţi în suferinţă. În Apocalipsă, Arhanghelul Mihail conduce cetele îngereşti împotriva diavolului.

Este arhanghelul bunelor vestiri şi este celebrat, împreună cu Sfântul Gavriil, pe data de 8 noiembrie. Mihai este unul dintre cele mai populare nume masculine din țara noastră.

Mulţi sfinţi, împăraţi şi regi au purtat acest nume şi există multe variante ale acestuia, atât masculine cât şi feminine.

Băieţii care poartă acest nume sunt calmi, răbdători, inteligenţi. Sunt consideraţi suflete libere, personalităţi idealiste, dar în mod surprinzător, nu-şi asumă foarte multe riscuri în viaţa de zi cu zi. Sunt precauţi din fire, ceea ce le asigura confortul emoţional de care au nevoie pentru a se simţi bine în pielea lor.

În cartea lui Enoh , Mihail este văzut că “prinţ al Israelului “ şi “arhistrateg “ al lui Dumnezeu. El este îngerul îngăduinţei şi iertării, care l-a introdus pe Enoh în misterele clementei şi justiţiei. Unii speculează că el ar fi cel care i-a spus lui Moise să urce pe muntele Sinai şi i-ar fi înmânat acestuia tablele legii.

În Enoh 58, Enoh reuşeşte să-şi stăpânească teroarea datorată viziunii, iar Mihail îi interpretează ceea ce i se întâmplase: teroarea este rezervată celor ce se împotrivesc lui Dumnezeu, iar Ziua Judecăţii este pentru cei aleşi o zi a legământului cu Domnul, în timp ce pentru păcătoşi ea reprezintă o zi a inchiziţiei.

În Enoh 66: 14 – 15, Mihail îi explică lui Enoh că spiritele rele sau demonii vor depune mărturie asupra celor care i-au sprijinit. Pe de altă parte, Mihail cunoaşte un jurământ secret care va face că cei aleşi să nu piară asemeni păcătoşilor.

Aşa cum este protectorul evreilor, la fel Mihail a ajuns ocrotitorul şi garantul victoriilor creştinilor catolici. Catolicii timpurii îi vedeau ca patroni ai războiului pe martiri precum Sfântul Gheorghe, Sfântul Teodor, Sfântul Demetrie, Sfântul Procopius, Sfântul Mercurius, însă Sfântul Mihail era considerat şi ca vindecător al celor răniţi. În locul în care a fost venerat pentru întâia oară, în Frigia (Turcia de astăzi), prestigiul său de lecuitor îl depăşea cu mult pe acela de ocrotitor în lupte. Tradiţia catolică relatează despre un izvor localizat la Chairotopa, în apropiere de Colossae, care vindeca toţi bolnavii ce se îmbăiau în el şi invocau Sfânta Trintate sau pe îngerul Mihail. 

Mihail este un nume care reflectă capacităţi analitice şi căutarea cunoaşterii şi a informaţiilor, a adevărului şi înţelepciunii. Exerciţiul mental este intotdeuna prioritar faţă de expresia afectivă.
Mihai este obiectiv, capabil a se dedica unei cauze, are mare încredere în propria persoană şi este foarte puţin influenţabil.

Mihai este ca argintul viu – hiperactiv, extrem de dinamic; dă mereu impresia că este  presat de o problemă; răbdarea nu este calitatea lui esenţială. Se afirma mereu că un lider, nu lasa niciun lucru început la voia întâmplării, se dedică trup şi suflet pentru ca lucrurile să fie aşa cum şi-a dorit.

Mihai adoră călătoriile, este mereu pe drumuri, îi place să fie mereu între 2 avioane şi se adaptează rapid unor noi situaţii.

În relaţiile afective, urăşte monotonia, persoana de lângă el trebuie mereu să-l surprindă cu ceva nou. Fidelitatea nu este punctul lui forte, nu este omul unei singure relaţii. Mihai este un seducător, va face multe cuceriri în viaţa lui, însă nu va accepta nicio infidelitate de la partenera sa.

Mihail este un personaj aparte, straniu datorită faptului că este prins la mijloc între două tendinţe opuse. Primă este o natură fizică, aventuroasă, excesivă care refuză constrângerile. A doua este o natură cerebrală, introspectivă, neliniştită, rezervată. Totul constituie un ansamblu complet iar dacă cele două tendinţe se armonizează, Mihail va fi militantul convins al unei cauze măreţe. Oricum ar fi, Mihail este un bărbat aparte, misterios şi secretos deoarece neîncrederea constituie în cazul său o a doua natură. Alegerile pe care le face Mihail în viaţă sunt ghidate de afinităţi intelectuale sau spirituale dar şi de intuiţia extrem de bine dezvoltată.

Mihail este o persoană adaptabilă, curioasă, abila, care sesizează oportunităţile care îi ies în cale, îndrăgostit de descoperiri şi călătorii. Însă, din cauza impulsivităţii de care dă dovadă, Mihail poate avea parte de o mulţime de incidente. Mihail adora viteza, pentru el maşina reprezintă un sport periculos. Copil, Mihail este pasionat de science-fiction, este un rebel, un indisciplinat şi un sportiv de anvergură. Părinţii trebuie să se asigure de faptul că la Mihail se dezvolta sociabilitatea, noţiunea de partaj şi toleranţă.

M I H A I = 4 + 9 + 8 + 1 + 9 = 31 = 3 + 1 = 4

Mihail este interesat de tot ce este ciudat, ieşit din comun, neobişnuit sau ultramodern. Latura avangardistă este frecvenţa în cazul său chiar dacă, de cele mai multe ori, prefera calmul şi liniştea. În ceea ce priveşte latura sentimentală, Mihail este o persoană pasională însă care nu ştie să îşi exprime sentimentele fie din cauza unei timidităţi care îl paralizează, fie din cauză că este un bărbat care consideră că faptele vorbesc.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

Lasă un comentariu