SEMNIFICAȚIA NUMELUI NICOLAE

NICOLAE

Nicolae provine din numele Νικόλαος Nikolaos, format din cuvintele victorie nike şi oameni / popor laos, în acest fel semnificaţia acestuia fiind învingătorul poporului / oamenilor sau poporul învingător / oamenii învingători. În mitologia grecească, Nike a fost zeiţa înaripată a victoriei. În plus, termenul laos din greacă are la origine rădăcina las, însemnând piatră ori rocă

Acest nume a devenit popular în lumea creştină graţie Sfântului Nicolae, episcop în Myra din Lycia, un personaj aparte în tradiţia romanescă, unul identificat cu Moş Crăciun în tradiţiile occidentale. În Grecia, acest prenume este adesea întâlnit în zonele maritime, ca urmare a faptului că Sfântului Nicolae este acolo, în mod tradiţional, ocrotitorul marinarilor şi pescarilor.

Sfântul Ierarh Nicolae ( +342) este un mare sfânt al Bisericii Ortodoxe, bucurându-se de o aleasă cinstire. Sfântul Nicolae este icoana bunătăţii şi a dărniciei. Se trăgea din părinţi creştini şi bogaţi, dar după moartea acestora şi-a împărţit întreaga avere săracilor şi s-a călugărit. Ajungând Mitropolit, Sfântul Nicolae se ocupa mai mult decât oricine de soarta celor necăjiţi, ajutându-i cu merinde şi bani, cu sfaturi şi rugăciuni. Sfântul Nicolae este patronul şi ocrotitorul copiilor, care aşteaptă în fiecare an daruri de ziua acestuia, pe 6 decembrie. O parte din sfintele sale moaşte se afla la Biserica Sf. Gheorghe – Nou din centrul Bucureştiului, loc de permanent pelerinaj pentru credincioşii romani din întreaga ţară şi nu numai. Sfântul Nicolae este ocrotitorul marinarilor, al pescarilor şi al celor ce călătoresc pe ape.

Acest nume ne arată că nu trebuie să fim egoişti, să ne intereseze doar binele şi izbândă noastră şi a celor apropiaţi, ci trebuie să dorim şi să contribuim, după puterile noastre, la bunăstarea tuturor oamenilor, dăruind înainte de toate, un zâmbet, o vorbă bună, un sfat. Atunci când un creştin da dovadă de înţelegere, de milă şi dragoste are mult de câştigat înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. Şi e mai bine pentru toţi, căci ce ne putem dori mai mult în jurul nostru, decât oameni buni şi sinceri, prieteni devotaţi şi uniţi.

În mod simbolic, Nicolae semnifică lupta omului cu el însuși, cu slăbiciunile, mândria și orgoliul, pentru a ajunge să le conștientizeze, să le corecteze (nuiaua simbolică), pentru a curăți tot ce poate împiedica manifestarea luminii divine pe care fiecare le poate manifesta în pașii prin viață.

Datorită renumelui Sfântului Nicolae, acest nume a devenit foarte folosit în lumea creştină. A fost foarte comun în Anglia încă din secolul al XII-lea, deşi a devenit mai puţin popular după Reforma Protestantă. Numele a fost purtat de cinci suverani pontifi şi de doi tari ai Rusiei.

Cei ce poartă numele de Nicolae sunt în căutare de linişte şi îşi doresc să înţeleagă şi să analizeze lumea în care trăiesc, să înveţe adevărurile ascunse. Sunt persoane pasionale, intuitive, romantice şi au o personalitate magnetică. Sunt foarte deschişi în gândire şi generoşi cu cei din jur, adesea urmând profesii în scopuri umanitare. Din cauză că sunt foarte generoşi şi dăruitori, de multe ori li se pot impune unele lucruri. Firea romantică şi faptul că se îndrăgostesc uşor îi face foarte vulnerabili, pot fi răniţi uşor şi uneori pot fi foarte temperamentali.

N I C O L A E = 5 + 9 + 3 + 6 + 3 + 1 + 5 = 32 = 3 + 2 = 5

Nicolae este sociabil şi înzestrat cu un farmec aparte, dar, în acelaşi timp, rezervat. Tinde să îşi ascundă sensibilitatea în spatele unei răceli aparenţe. Posedă o mare putere de convingere, care îl ajuta adesea să joace rolul de lider în grupurile din care face parte. În general, se crede despre el că are înclinaţii către studiu, meditaţie şi analiza, fiind atras de domeniile de avangarda, cum este cel al informaticii.

Elitist, se spune că îşi alege partenera de viaţă în funcţie de afinităţile intelectuale, culturale sau spirituale comune. I se potrivesc profesiile liberale sau comerciale, însă se poate remarca şi în domenii precum arhitectura sau modă.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

Lasă un comentariu