SEMNIFICAȚIA NUMELUI NICOLETA

NICOLETA

Nicolae provine din numele Νικόλαος Nikolaos, format din cuvintele victorie nike şi oameni / popor laos, în acest fel semnificaţia acestuia fiind învingătorul poporului / oamenilor sau poporul învingător / oamenii învingători. În mitologia grecească, Nike a fost zeiţa înaripată a victoriei. În plus, termenul laos din greacă are la origine rădăcina las, însemnând piatră ori rocă.

Acest nume a devenit popular în lumea creştină graţie Sfântului Nicolae, episcop în Myra din Lycia, un personaj aparte în tradiţia romanescă, unul identificat cu Moş Crăciun în tradiţiile occidentale. În Grecia, acest prenume este adesea întâlnit în zonele maritime, ca urmare a faptului că Sfântului Nicolae este acolo, în mod tradiţional, ocrotitorul marinarilor şi pescarilor.

Sfântul Ierarh Nicolae ( +342) este un mare sfânt al Bisericii Ortodoxe, bucurându-se de o aleasă cinstire. Sfântul Nicolae este icoana bunătăţii şi a dărniciei. Se trăgea din părinţi creştini şi bogaţi, dar după moartea acestora şi-a împărţit întreaga avere săracilor şi s-a călugărit. Ajungând Mitropolit, Sfântul Nicolae se ocupa mai mult decât oricine de soarta celor necăjiţi, ajutându-i cu merinde şi bani, cu sfaturi şi rugăciuni. Sfântul Nicolae este patronul şi ocrotitorul copiilor, care aşteaptă în fiecare an daruri de ziua acestuia, pe 6 decembrie. O parte din sfintele sale moaşte se afla la Biserica Sf. Gheorghe – Nou din centrul Bucureştiului, loc de permanent pelerinaj pentru credincioşii romani din întreaga ţară şi nu numai. Sfântul Nicolae este ocrotitorul marinarilor, al pescarilor şi al celor ce călătoresc pe ape.

Acest nume ne arată că nu trebuie să fim egoişti, să ne intereseze doar binele şi izbândă noastră şi a celor apropiaţi, ci trebuie să dorim şi să contribuim, după puterile noastre, la bunăstarea tuturor oamenilor, dăruind înainte de toate, un zâmbet, o vorbă bună, un sfat. Atunci când un creştin da dovadă de înţelegere, de milă şi dragoste are mult de câştigat înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. Şi e mai bine pentru toţi, căci ce ne putem dori mai mult în jurul nostru, decât oameni buni şi sinceri, prieteni devotaţi şi uniţi.

În mod simbolic, Nicolae semnifică lupta omului cu el însuși, cu slăbiciunile, mândria și orgoliul, pentru a ajunge să le conștientizeze, să le corecteze (nuiaua simbolică), pentru a curăți tot ce poate împiedica manifestarea luminii divine pe care fiecare le poate manifesta în pașii prin viață.

Datorită renumelui Sfântului Nicolae, acest nume a devenit foarte folosit în lumea creştină. A fost foarte comun în Anglia încă din secolul al XII-lea, deşi a devenit mai puţin popular după Reforma Protestantă. Numele a fost purtat de cinci suverani pontifi şi de doi tari ai Rusiei.

Nicoleta adesea caută dragoste şi prieteni în jurul ei, dorind să lucreze într-un mediu armonios şi liniştit. Este dedicată în a-şi clădi viaţa pe o fundaţie solidă, pe ordine şi disciplină. Natura ei practică o face bună la management şi la construirea lucrurilor în lumea materială. Deoarece se concentrează pe ordine şi disciplină, uneori poate părea foarte precaută şi conservatoare.

Nicoleta este o femeie fermecătoare, blândă şi plăcută chiar dacă în unele situaţii se dovedeşte a fi introvertită, prudentă şi neîncrezătoare. Emotivitatea sa este puternică, sensibilitatea sa la fel. La cel mai mic traumatism afectiv, Nicoleta poate deveni extrem de vulnerabilă. Nicoleta are tendinţa să se protejeze de astfel de probleme, fapt ce nu o împiedică să fie generoasă şi mereu preocupată de ceilalţi.

Extrem de preocupată de familia sa şi de responsabilităţile care presupun acest lucru, Nicoleta poate face uşor abstracţie de ea însăşi. Astfel, copil fiind, Nicoleta va fi sora cea mare care o va înlocui pe mama ori de câte ori este nevoie.

Este recomandat părinţilor cu fetiţe ce poartă numele de Nicoleta să le dea încă de la o vârstă fragedă la teatru sa la orice formă de expresie artistică pentru a-i permite să îşi depăşească emotivitatea de care dă dovadă în unele situaţii.

N I C O L E T A = 5 + 9 + 3 + 6 + 3 + 5 + 2 + 1 = 34 = 3 + 4 = 7

Umanista, Nicoleta este o persoană devotată şi o atrage tot ceea ce ţine de mişcare comunitară. Receptivă, intuitivă, cu o imaginaţie debordantă, Nicoleta adoră să viseze şi să idealizeze, este interesată de tot ceea ce ţine de artă. În ceea ce priveşte planul sentimental, Nicoletei îi va fi destul de greu să îşi depăşească limitele deoarece abnegaţia să o poate determina să o ia pe un drum în care fericirea nu este pe primul loc.

Nicoleta visează să locuiască într-o casă la ţară sau într-un loc retras în care va putea trăi liniştită chiar dacă îi este teamă de singurătate. Este atrasă de tot ceea ce este ciudat sau original ceea ce explică de altfel şi faptul că se simte uneori marginalizată. Viaţa să sentimentală este mai degrabă complicată. Se simte adesea neînţeleasă însă nu face niciun efort pentru a rezolva această problemă.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

Lasă un comentariu