SEMNIFICAȚIA NUMELUI PAUL

PAUL

Numele provine din limba latină şi face parte din familia de nume romane Paulus, care înseamnă mic sau umil. Sfântul Paul a fost un lider important a bisericii creştine timpurii, informații despre viața sa apărând în Noul Testament. Numele său original a fost Saul, dar şi-a schimbat numele după convertirea la creştinism. Majoritatea epistolelor din Noul Testament (14 din toate cele 21) au fost scrise de acesta.

Datorită popularităţii Sfântului Paul, numele a devenit foarte comun printre primii creştini. A fost purtat de mai mulţi sfinţi şi de şase papi. În Anglia Evului Mediu numele a devenit relativ rar, dar a redevenit mai frecvent de la începutul secolului al XVII-lea.

Paul (lat. Paullus), supranumit Apostolul neamurilor, s-a adăugat mai târziu cetei apostolice, după vestita convertire de pe drumul Damascului, când a avut vedenia luminoasă şi a auzit glasul Domnului: Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti? Iar el [Saul, viitorul Paul/Pavel] a zis: Cine eşti, Doamne? Şi Domnul a zis: Eu sunt Iisus pe Care tu Îl prigoneşti. Greu îţi este să loveşti cu piciorul în ţepuşa. (Fapte 9, 4-5).

Din prigonitor al creştinilor, Saul devine, sub noul său nume (interpretat ca expresie a smereniei primenitoare), cel mai asiduu propovăduitor al cuvântului evanghelic, sfârşind martirizat la marginea Romei (după unii, cam deodată cu Sf. Petru). La noi, formele cele mai răspândite ale numelui au fost PavelPavalPavluPavle (ultimele trei ieşite azi din uz).

Ca şi numele Petru, Pavel/Paul sta la baza multor nume de familie (PavelescuPavloviciPaulescuPaulian etc., etc.).

Paul este un bărbat cu caracter puternic. Pasional, neîncrezător, cu o natură mai degrabă rezervată, lui Paul nu îi place să iasă în evidenţă. În sânul acestei personalităţi puternice coexistă două tendinţe extreme. Pe de o parte, Paul este un introvertit, o persoană calmă şi rezervată, răbdătoare, perseverentă. Neprevăzutul nu este deloc pe placul sau, are un acut simţ al responsabilităţii şi o moralitate strictă, austeră. Pe de altă parte, Paul este un extrovertit, are o personalitate schimbătoare şi tine la independenţa sa. Refuza orice fel de constrângere, este adept al libertăţii şi al plăcerilor de tot felul.

Paul este adesea un personaj ambiguu a cărui fapte nu sunt întotdeauna la înălţimea cuvintelor sau promisiunilor pe care le face. De-a lungul vieţii, Paul va trece de la o personalitate la alta, va oscila între cele două enunţate mai sus. Oricum ar fi, Paul acorda o importanţă deosebită aspectului sau fizic.

Sobru şi demn, Paul reuşeşte de fiecare dată să se impună prin fermitatea sa, rezoluţiile sale determinate, voinţa şi puterea de muncă, este un exemplu demn de urmat de cei din anturajul său. Paul este o persoană cerebrală, dotat cu o inteligenţă net superioară mediei. Paul gândeşte întotdeauna înainte de a acţiona. Spirit raţional şi analitic, Paul este şi o persoană intuitivă.

P A U L = 7 + 1 + 3 + 3 = 14 = 1 + 4 = 5

Deviza lui Paul este următoarea: Totul sau nimic. Paul este duşmanul declarat al lucurilor făcute pe jumătate. Părinţii ar trebui să îl structureze învăţându-l de mic să fie harnic, că dacă vrea ceva trebuie să ofere şi el ceva în schimb. Paul trebuie responsabilizat încă de la o vârstă fragedă, să i se inspire anumite principii morale.

Este extrem de ataşat valorilor sociale, ordinii şi tradiţiilor. Bărbat responsabil, Paul va fi în ceea ce priveşte domeniul profesional atras de următoarele sectoare: pământ (agricultura, construcţii, artizanat, minerit), călătorii (import-export, interpret, ghid), ştiinţe sau economie.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

Lasă un comentariu