SEMNIFICAȚIA NUMELUI SÂNZIANA

SÂNZIANA

Prenumele de fată Sânziana, ce a revenit în tendinţele actuale datorită influenţei exercitate de folclor asupra onomasticii noastre, este considerat de etimologie românească. Inevitabil, acest nume ne poartă cu gândul la sărbătoarea sânzienelor. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că prenumele exclusiv feminin este păgân, neavând nicio legătură cu practicile creştine, însă acest lucru nu a constituit un impediment real în răspândirea sa, ba dimpotrivă, numele propriu Sânziana devenind, în ultimele decenii, din ce în ce mai popular.

Sărbătoarea Sânzienelor din data de 24 iunie este o sărbătoare creştină care s-a suprapus peste un ritual mult mai vechi, păgân, similar unora din mitologia altor popoare. Sărbătoarea se mai numeşte și Drăgaica. În noaptea de Sânziene, considerată magică, se obişnuia să se culeagă flori, cu care se împodobeau ferestrele şi porţile, şi ierburi de leac. Cununa din spice împletite, numită cunună de Sânziene sau cunună de Drăgaica, era utilizată pentru a afla cât de mult va trăi o anumită persoană. 

Cuvântul Sânziana vine din latinescul sanctus dies Johannis, “ziua sfântului Ioan”, căci numeşte sărbătoarea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, celebrata pe 24 iunie. La fel cum s-a întâmplat şi la celelalte popoare, numele sărbătorii a fost preluat ca nume personal, cam din secolul al XVI-lea, când începem să regăsim în acte oficiale forme precum Sinzioana, Simzeana, Sânziana. Totuşi, se poate considera că numele a fost preluat de la plantele care înfloresc în acea perioadă. Numele se regăseşte în mitologia românească, sub forma zeiţei Iana Sânziana, sora Soarelui, care s-a transformat în Luna, conform anumitor legende, pentru că Soarele să nu o poată vedea.

Mircea Eliade, în schimb, considera că numele de Sânziana provine dintr-un cult roman dedicat zeiţei Diana preluat de daci, din sintagma Sanctae Dianae.

Despre Sânziene se spune că sunt fete foarte frumoase, ce trăiesc în păduri sau pe câmpii şi care când se prind în horă, dau puteri deosebite plantelor, pentru a deveni leac pentru orice boală, iar dacă nu sunt sărbătorite aşa cum se cuvine, sânzienele se supără şi îi pedepsesc pe oameni.

În unele părţi, sânzienele sunt identificate cu ielele, care sunt fiinţe supranaturale care apar în horă şi au puterea de a vrăji şi poci pe cei prinşi în horă alături de ele.

S Â N Z I A N A = 1 + 1+ 5 + 8 + 9 + 1 + 5 + 1 = 31 = 3 + 1 = 4

Sânziana este o femeie hotărâtă, ambițioasă și care nu privește înapoi. Este o luptătoare convinsă și acționează doar în vedere împlinirii propriilor interese și scopuri. Știe cum să profite de cele mai ieșite din comun șanse, este ageră și acest fapt îi permite să observe prima oportunitățile. Are o minte sclipitoare și se poate spune că nu-i poți ascunde nimic.

Atunci când se enervează, Sânziana trece cu greu peste nedreptatea care i se produce, obișnuiește să țină minte pe cel care i-a greșit și să se răzbune la un moment dat, chiar dacă pentru aceasta va fi nevoită să aștepte foarte mult timp.

Mintea sa ageră și calculată o transformă într-un foarte bun strateg și îi amplifică intuiția. Tot ce are de făcut este să se bazeze din ce în ce mai mult pe spiritul său aventurier și vizionar.

vezi toate numele aici

Distribuie pe:

3 comentarii la „SEMNIFICAȚIA NUMELUI SÂNZIANA”

Lasă un comentariu