VALENTIN
Numele provine de la numele roman Valentinus ce se trage de la numele Valens, în latină însemnând puternic, viguros, sănătos. Sfântul Valentin a fost un martir al secolului III. Ziua să de sărbătoare a fost în aceeaşi zi cu festivalul roman al fertilităţii din Lupercalia, ceea ce a rezultat într-o asociere între ziua Sfântului Valentin şi ziua iubirii.
Derivatele Valentius, Valentinus şi Valentina intră în onomastica creştină prin cultul unor martiri menţionaţi în calendarele creştine atât în vestul cât şi în estul Europei. Fiind nume calendaristice, așteptările au fost ca numele să ajungă la noi pe cale greco-slavă însă documentele onomastice nu înregistrează decât sporadic variante ale numelui venite însă pe cale maghiară sau germană.
Ziua Sfântului Valentin (catolic), 14 februarie, a devenit, în timp, ziua îndrăgostiţilor în multe ţări ale lumii. Iniţial, a fost vorba de un obicei păgân, preluat apoi de Biserica Catolică prin numirea Sfântului Valentin că patron al îndrăgostiţilor, în anul 495, de către papa Ghelasie I. De fapt, este vorba de trei sfinţi martiri cu numele de Valentin, celebraţi în aceeaşi zi, printre care Valentin din Roma şi Valentin din Terni, ambii preoţi martirizaţi în a doua jumătate a secolului al III-lea şi îngropaţi pe Via Flaminia din Roma.
Însă ziua Sfântului Valentin a fost pusă în legătură cu iubirea romantică abia în Evul Mediu târziu, în secolul al XIII-lea, când papa Alexandru al IV-lea l-a numit pe Valentin din Terni patron al îndrăgostiţilor. Nu există nicio dovadă a legăturii dintre acesta şi dragostea de la Curte. Unii susţin că ziua îndrăgostiţilor a fost instituită pentru a contracara Lupercaliile, o sărbătoare păgână care încă ar fi fost celebrata în lumea creştină şi în care îndrăgostiţii şi-ar fi trecut numele pe o urnă (nu există însă dovezi pentru asta). De fapt, ziua de 14 februarie a fost celebrată multă vreme, în Evul Mediu, ca sărbătoare a celibatului, căci, de Lupercalii, fetele tinere nemăritate se ascundeau pe la marginea satului, aşteptând ca băieţii celibatari să le găsească. Cuplurile formate în urmă acestui joc de-a v-aţi ascunselea urmau să se căsătorească în răstimp de un an. Astfel, se stimula creşterea demografică şi dezvoltarea localităţilor. Desigur, în acest joc social se trişa mult: cuplurile care existau deja, neoficial, se „găseau” că prin minune, iar băieţii căutau o fată anume, pe care o plăceau – în general, cea mai frumoasă din sat era cea mai curtata.
În Antichitate, luna februarie era luna fertilităţii şi a dragostei. În Atena, perioada dintre 15 ianuarie şi 15 februarie era luna Gamelion, dedicată unirii sacre dintre Zeus şi Hera. În Roma, în 15 februarie se celebrau Lupercaliile, festivalul lui Lupercus, zeul fecundităţii. Preoţii lui Lupercus sacrificau capre, iar cu cuţitul însângerat atingeau frunţile a doi tineri aristocraţi, un băiat şi o fată. Apoi sacrificau un ţap, iar din pielea acestuia făceau nişte curele. Fugeau apoi goi în jurul colinei Palatin, lovindu-le cu curelele pe femeile care le ieşeau în cale, pentru a le da darul fertilităţii, conform oracolului Iunonei (Herei), protectoarea căsătoriei şi a maternităţii.
Cei care poartă numele de Valentin au simţuri excelente în analiză, înţelegere şi învăţare. Ştiu să vadă imaginea per ansamblu şi sunt foarte concentraţi pe analiza oamenilor din jur şi a evenimentelor din lume. Dorinţa lor interioară este de a avea stabilitate și familie.
Valentin este o persoană aparte, originală. Este când introvertit, când extrovertit. De unde coabitarea în Valentin a două personalităţi. Astfel, într-o zi, Valentin apare nerăbdător, impulsiv, iritabil şi coleric iar a doua zi calm şi diplomat. Atitudinea sa variază în funcţie de persoanele din anturajul său. În funcţie de perioadă, Valentin este atent, devotat, afectiv, dornic să depună eforturi pentru a conferi armonie şi echilibru apropiaţilor săi. Însă există perioade în care Valentin se refugiază într-o indiferenţă totală, lăsându-i pe ceilalţi să înţeleagă prin atitudinea sa glacială că nu vrea să fie deranjat.
Preocupat de părerea celorlalţi, Valentin îşi doreşte să apară puternic şi viril, îşi doreşte să îşi impresioneze anturajul. Chiar dacă sensibilitatea excesivă îi joacă uneori feste, aceasta îi conferă şi o intuiţie şi un anume simţ psihologic.
V A L E N T I N = 4 + 1 + 3 + 5 + 5 + 2 + 9 + 5 = 34 = 3 + 4 = 7
Sociabil și comunicativ, Valentin pune mare preţ pe intimitate. Este dornic să se facă plăcut şi să se simtă iubit. Valentin îşi doreşte să se îmbogăţească din punct de vedere intelectual şi poate deveni extrem de uşor un erudit, este un autodidact. Ataşat de familia sa, Valentin apreciază armonia, pacea şi liniştea, confortul şi estetica. Valentin este o persoană tandră şi senzuală.
Valentin are tendinţa să se orienteze spre profesii originale. Sfera creativă şi artistică sau activităţile în care comunicarea este necesară sunt domeniile în care Valentin se va simţi împlinit. Meseriile legate de ştiinţele umane – medicină, psihologie, sociologie – l-ar putea atrage în egală măsură.
vezi toate numele aici